Pro zdravé srdce

  • Autor: Mgr. Alena Vídeňská, fitness trenérka a výživový poradce
  • Publikováno: 5.7.2017
  • Rubrika: Příroda nám
  • Vyšlo v LN 7/2017

Srdce je hnacím motorem našeho organismu a jakékoliv jeho onemocnění nás bezprostředně ohrožuje na životě. Nejčastější příčina úmrtí v České republice je způsobena infarktem, který může přijít z ničeho nic a i u člověka, který je plný síly a životního elánu. Snad veškerým nemocem oběhového systému se dá předcházet nejen správným jídelníčkem a pravidelným pohybem, ale i konzumací správných bylinek, které dokáží udržet v normě krevní tlak, hladinu cholesterolu a podpořit správnou funkci srdce a oběhové soustavy. Jednou z nejvíce používaných bylin vhodnou pro léčbu srdce je Hloh obecný. Bylina se dá prakticky využít celá, tedy nejen bílé květy, které poznáme podle silné vůně, ale i listy či její červené plody, tzv. hložinky. Usušené květy hlohu posilují a prokrvují srdeční sval, zklidňují bušení a arytmii, rozšiřují věnčité tepny (čímž působí i proti angině pectoris), zlepšují krevní oběh a zásobování srdce kyslíkem, příznivě ovlivňují vysoký krevní tlak. Použití hlohu se doporučuje nejen pro starší osoby, jakožto podpůrný lék a prevence, ale i pro ty, kteří již prodělali infarkt myokardu či trpí ischemickou chorobou srdeční. Je velice vhodný pro osoby, které jsou neustále ve stresu a zastávají náročnou pracovní pozici s velkým pracovním nasazením. Pokud mezi ně patříte i vy a chcete, aby vám vaše srdíčko dlouho a zdravě tlouklo, určitě do svého denního rituálu zařaďte pravidelné popíjení čaje z této byliny. Doporučuje se pít čtyřikrát denně, z toho dva šálky před spaním. Hloh působí velice jemně a pomalu, tudíž se jeho účinky projevují až po dlouhodobém užívání, ale zato jsou trvalé. Dále se hloh ve formě tinktury může používat při masáži bolestivých svalů nebo revmatismu.

A kdo raději holduje něčemu ostřejšímu, než jsou čaje, může vyzkoušet starý recept na posílení a uklidnění srdce podle abatyše Hildegardy. Nasekanou petrželovou nať i se stonky vložíme do 1 l bílého vína, přidáme dvě lžíce vinného octa a vaříme na mírném ohni 10 minut. Poté odstavíme, doplníme pěti lžícemi medu a 4 lžícemi silného alkoholu. Věřím, že by se tento mok dal vypít najednou během jednoho teplého letního večera, ale dvě lžíce třikrát denně zcela postačí. 

Další články autora