Prořezávání stromů

  • Autor: Ing. Vladimír Urbánek
  • Publikováno: 4.4.2016
  • Rubrika: Rok zahrádkáře
  • Vyšlo v LN 4/2016

Prořezávání ovocných stromů je poměrně složitá záležitost, která je tématem odborníků na sadařství již po mnoho desetiletí, možná i staletí.Myslím si ale, že pro naše amatérské potřeby se stačí držet několika zásad. Předně ovocné stromy v zimě prořezáváme ve dnech, kdy nemrzne.

Odstraňujeme větve nemocné, uschlé a ty, které příliš zahušťují korunu.Řez má být pokud možno rovný a hladký. Větev odřízneme tak, aby po ní na stromu nezbyl pahýl, který bývá později počátkem nemocí. Odstraňujeme větve, které směřují dovnitř stromu, letorosty zkracujeme asi tak o jednu třetinu nového přírůstku. Co se řezu týče nejvděčnější jsou ořešáky, u kterých odstraňujeme jen uschlé větvě, větší řez není většinou potřeba. Také třešně a višně jsou na řez méně náročné, korunu většinou samy dobře tvoří. U kvetoucích ozdobných keřů je pravidelný řez nutností. Každý rok musíme odstranit asi tak jednu třetinu starých větví, nejlépe hned nad povrchem země a také všechny suché větve. Bez tohoto zákroku keř netvoří nový obrost, který je podmínkou bohaté květní násady.

Další články autora